Beauty | 5 tekenen dat je je make-up weg moet gooien

make-up-weggooien

Mijn make-up is iets waar ik erg goed op pas, en ik probeer het ook altijd op te maken voordat het niet meer bruikbaar is. Maar tegenwoordig heb ik zoveel make-up, dat het soms zo is dat ik een product tegen kom in mijn stash die er gewoon niet meer goed uit ziet. Wat is er dan helaas aan de hand? Juist, je make-up is over de datum.. Maar dat is het goed te weten wanneer het zover is, want je wilt niet met bedorven make-up op lopen, toch?

Als eerst wil ik als tip meegeven dat het eigenlijk altijd, maar vooral in de warme zomermaanden, erg belangrijk is dat je je make-up droog en koel bewaart. Wanneer je lipsticks meeneemt naar een warm land, of andere vloeibare make-up producten, stop ze gewoon in de koelkast. Hier blijven ze goed en zouden ze ook langer mooi blijven.

Een veel te dure mascara, foundation of lipstick ligt al veel te lang in je make-up tasje. Na heel wat maanden besluit je toch maar weer eens om dat product te gaan gebruiken. Maar wat merk je op? Het ziet er niet meer uit, ruikt anders of je twijfelt aan de houdbaarheidsdatum. Hieronder volgen een aantal punten die erop wijzen dat je make-up over datum is en dat je het moet weggooien om infecties te voorkomen.

1. Controleer de houdbaarheidsdatum
Wat moet je doen om te weten of je product nog goed is? Het is wel handig om eerst naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Dit is anders op make-up producten dan op etenswaren. Bij make-up producten wordt dit aangegeven door een potje aan de zijkant of onderkant met een ‘M’ erop. Er staat dan bijvoorbeeld 12M. Dit betekent dat het product na het openen hiervan nog 12 maanden gebruikt kan worden. Maar stel, je bent vergeten wanneer je het product hebt geopend.. wat dan? Ik heb nog een aantal tips voor jullie, deze lees je hieronder.

make-up-weggooien2. Het product ruikt niet meer lekker
Make-up is iets wat eigenlijk bijna altijd wel lekker ruikt, en als het dat niet doet, weet je ook van jezelf dat dat ene make-up product net niet lekker ruikt. Maar wanneer je een lipstick hebt die eigenlijk altijd lekker heeft geroken en nu een apart, misschien wel chemisch luchtje krijgt, weet je dat het einde lipstick is. Ik gooi producten sowieso weg als ze stinken. Dit heb ik ook wel eens met parfum, als deze een aantal jaren staan dan krijgen ze gewoon een apart geurtje, dan is het tijd om een ze weg te gooien. Doe dit dan ook gewoon met alle stinkende producten en schaf gewoon wat nieuws aan, hoe duur het product ook was.

3. Het valt uit elkaar of voelt anders
Een mascara of eyeliner die begint te korrelen is absoluut geen goed teken. Je kent het misschien wel, je doet je mascara op en het begint spontaan te korrelen, bah! Gooi het dan maar gelijk weg. Wil je foundation op doen, maar wil het bijna niet meer versmeren? Denk dan niet dat het ligt aan het laatste beetje foundation, gooi dat potje ook maar gewoon weg. Als de textuur verandert weet je vanaf nu dat het betekent dat je make-up over datum is.

4. Last van een allergische reactie of infectie
Dit wil je toch niet!? Je kunt beter een wat duurde lipstick of mascara weggooien dan dat je een allergische reactie oploopt. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om je mascara niet uit te lenen. Oké, laten we eerlijk zijn, ik doe het zelf ook nog wel eens. Maar eigenlijk zou je het gewoon niet moeten doen om problemen te voorkomen. Hetzelfde met een oude mascara, als deze er al heel lang ligt is het gewoon verstandig om deze weg te gooien om opgezwollen rode ogen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor lipsticks die over de datum zijn die ervoor zorgen dat je lippen uitdrogen.
make-up-over-de-datum
5. De kleur is anders dan normaal
Je hebt bijvoorbeeld een mooie rode lipstick gekocht, ooit op vakantie, 8 jaar geleden. Deze lipstick wil je natuurlijk weer dragen want deze geeft een mooie herinnering. Sterker nog, je gaat hem echt niet wegdoen: deze blijft in je stash! Maar wanneer je deze na 8 jaar opent zie je dat de kleur helemaal vervaagd is. De rode lipstick is niet meer rood, maar eerder donker roze. Gooi deze dan maar gewoon weg, wanneer een product verkleurt weet je ook dat deze niet meer gebruikt kan worden.

Hebben jullie nog meer goede tips?

Liefs Kimberley

   Verstuur artikel als PDF   

24 Reacties

 1. 7 september 2016 / 07:31

  Superhandig artikeltje! Ik heb ook te veel make-up liggen in mijn laatje. Tijd voor de grote herfst schoonmaak!

 2. 7 september 2016 / 07:31

  Ah wat een handig artikel! Vanmorgen pakte ik toevallig mijn wenkbrauw gel die een wel heel raar geurtje bleek te hebben. oeps! Weg er mee! Liefs X

 3. 7 september 2016 / 07:36

  Wat een handige tips, want ik vergeet gauw dit soort dingen terwijl het zo belangrijk is!
  Liefs,
  Evelien

 4. 7 september 2016 / 07:48

  Inderdaad allemaal tekenen om je make-up weg te gooien! Ik moet zeggen dat ik hier weinig last van heb.. Jij?

 5. 7 september 2016 / 08:12

  Handige tips! Zelf let ik her helaas vrij weinig op. Ik heb laatst wel een parfum moeten weg gooien, die rook echt naar alcohol ofso.

 6. 7 september 2016 / 08:16

  Handige tips! Ik moet mijn stash ook maar weer eens een keertje gaan nakijken. -x-

 7. 7 september 2016 / 08:46

  Ik weet van alles hoelang dat houdbaarheid is maar soms vind ik het echt onzin. Als hij het nog prima doet, waarom zou ik hem weggooien? Leuk artikel mop.

 8. 7 september 2016 / 09:38

  Goede tips, ik check zelf altijd elke 3 maanden m’n stash om te kijken wat er weg kan!

 9. 7 september 2016 / 09:44

  Zeker goed om over na te denken. Soms wel lastig dat er geen echte houdbaarheidsdatum op het product staat, omdat die pas ingaat nadat je het product geopend hebt. Ik vind het zo zonde om parfum weg te doen die eigen te lang staat. Ik probeer nu zoveel mogelijk eerst dingen op te maken die ik al een tijdje heb staan.

  Mascara leen ik trouwens echt nooit uit. Als iets vervelend is, is het wel een ontsteking bij je ogen.

 10. 7 september 2016 / 10:01

  Heel goede tips! Ik gooi eigenlijk zo min mogelijk weg 😛 sommige producten hoef je nog niet weg te gooien .. als het alleen een beetje uitgedroogd is maar verder nog goed (beetje olie of fixing spray erbij doen en hopla). O ja, en liquid lipsticks gaan vaak scheiden in de tube … meestal hoef je alleen maar ff te schudden en dan is het weer goed.

 11. 7 september 2016 / 10:04

  Ik merk het heel snel met bodylotions etc dat ze niet meer gebruikt kunnen worden.

 12. 7 september 2016 / 10:46

  Enige tijd geleden had ik een lipstick met allemaal korreltjes erin. Ook smeerde deze niet meer goed uit. Kortom, die was over de datum. Jammer, want de tint vond ik namelijk nog erg mooi. Tsja, dat is het nadeel als je een enorme stash hebt. Fijn dat je enkele tips op een rijtje zet.

 13. 7 september 2016 / 11:01

  De houdbaarheidsdatum bijhouden is in mijn collectie niet meer te doen haha. Maar de andere tips komen zeker van pas!

 14. 7 september 2016 / 11:05

  Wat een handige tips! Ik ga vanmiddag gelijk even kijken hoe het ervoor staat met al mijn producten, haha!

 15. 7 september 2016 / 11:16

  Handig! Ik bewaar het eigenlijk net zo lang totdat het op is. Best wel slecht eigenlijk. Misschien moet ik ze maar eventjes gaan checken!
  Liefs,
  Elles

 16. 7 september 2016 / 12:37

  Handige tips! Ik vind het altijd zo fijn als er een houdbaarheidsdatum op make-up staat. Zo makkelijk. Zou eigenlijk op alle producten moeten staan.

 17. 7 september 2016 / 13:20

  Handig artikel! Ik heb laatst een grote schoonmaak gehouden in mijn stash. Heel veel weg moeten doen, maar dat komt ook omdat ik graag afwissel met producten.

 18. 8 september 2016 / 07:22

  Ik heb laatst mijn voorraad ook even nagekeken en weg gedaan wat ik al te lang heb :) handig artikel!

 19. 8 september 2016 / 11:04

  Handige tips, ik heb een tijdje terug alles uitgezocht.

 20. 12 september 2016 / 14:20

  Ik had laatst een nieuwe lipstick gekocht die na het verwijderen van de verpakking om te voorkomen dat hij open ging, heel erg stonk. Die heb ik dus meteen weg kunnen gooien.. bah!

 21. 15 september 2016 / 15:30

  Wat een fijne tips! Ik merk het aan sommige producten ook dat ze echt oud zijn, dan doe ik ze ook gelijk weg. Ik heb namelijk geen zin in infecties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

+ 88 = 97