15 handige WhatsApp trucs

whatsapp-trucs

WhatsApp, ik ben blij dat het bestaat! Maar soms ook niet.. Ik vind het super fijn om zo te kunnen contacten met mijn vriendinnen, vrienden en familie. Maar soms zijn er nog wel wat puntjes die niet leuk zijn aan WhatsApp. Als mensen niet reageren schiet je gelijk in de stress of als je zelf niet reageert krijg je vraagtekens opgestuurd. Dat kan nog wel eens als vervelend ervaren worden. Vandaag heb kik 20 handige WhatsApp trucs voor jullie!

1. Is het bericht verzonden?
Je kunt er ook gewoon achterkomen of een bericht daadwerkelijk is verzonden en dus ook is aangekomen bij de ontvanger. Dat is altijd wel handig, dan weet je dus dat de ontvanger deze zo snel mogelijk gaat lezen. 

Hoe? Ga naar een WhatsApp chat, houd een bericht ingedrukt en druk info in. Zo kun je dus zien hoe laat het bericht is afgeleverd en of het bericht gelezen is (als de ontvanger de blauwe vinkjes aan heeft staan)

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

2. Groepen op rust zetten
Soms zit je in van die groepsgesprekken, waar mensen continu praten. Soms heb je daar gewoon eventjes geen zin in en wil je simpelweg even rust van al dat gekwebbel. Hier is gelukkig een oplossing voor, zodat je niet gelijk uit de app hoeft te stappen.

Hoe? Om te voorkomen dat je de hele dag door berichtjes binnenkrijgt en ze eigenlijk niet wilt beantwoorden, kun je geen groepsgesprek op app op stil zetten. Dit doe je zo: druk op het groepsgesprek waar je even rust van wilt, druk op de naam bovenin het scherm en geef aan hoe lang deze chat op stil moet staan. Je kunt kiezen tussen 8 uren, 1 week of 1 jaar.

IMG_whatsapp-trucs5676 whatsapp-trucs

3. Stuur openbare berichten privé 
Zit je in een groepsgesprek, alleen wil je een bericht daarvan delen met iemand privé? Dit kan! Je kunt dit WhatsApp bericht als een algemeen bericht verzenden. De ontvangers krijgen het bericht alsof deze privé is verzonden, waardoor ze dus niet doorhebben dat je het gewoon hebt doorgestuurd vanuit een groepsgesprek.

Hoe? Linksboven in WhatsApp, vlak onder de zoekbalk, staat de Broadcast-knop. Hier kun je op drukken om een bericht aan meerdere mensen privé tegelijk te sturen.

whatsapp-trucswhatsapp-trucs

4. Blijf op de hoogte van bepaalde groepsgesprekken
Niet alle groepsgesprekken zijn even interessant of belangrijk. Sommige groepsgesprekken moet je dagelijks bijhouden, sommige zijn simpelweg gewoon vervelend en hoef je niet continu te lezen. Je kunt per chat aangeven in hoeverre je op de hoogte wilt blijven.

Hoe? Ga naar de belangrijkere chats, druk op de naam en druk op ‘Custom Notifications’. Daar kun je een aangepast bericht voor de chat kiezen die jij hebt uitgekozen. Speelt dit geluid af, dan weet je welke chat een bericht heeft geplaatst op WhatsApp.

whatsapp-trucswhatsapp-trucs
whatsapp-trucs

5. Anoniem blijven in groepsgesprekken

Groepsgesprekken op WhatsApp zijn super gezellig, alleen soms word je zo weer toegevoegd aan eentje, zonder dat je er toestemming voor hebt gegeven. Het kan dus zijn dat je dan bent toegevoegd aan een app met allemaal vreemden voor jou. Ik vind het persoonlijk dan niet zo fijn als mensen gelijk al mijn gegevens kunnen zien. Met een aantal kliks kun je er al voor zorgen dat deze ‘vreemden’ niet alles van je kunnen zien.

Hoe? Ga naar Instellingen, Privacy en pas vervolgens de opties voor je online status en profielfoto aan. Je kunt er dus ook voor kiezen om één van deze twee aan te passen. Je kunt hier aangeven of iedereen, niemand of alleen contacten je gegevens kunnen zien.

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

6. Geen blauwe vinkjes meer
Je bent gewoon even rustig ergens mee bezig, maar gewoon even niet met je telefoon. School, sport, of gewoon een real life gesprek is gewoon even leuker. Je hebt geen tijd om direct te reageren, maar wilt ook niet dat het bericht als gelezen gezien wordt door de ontvanger. Dan kun je gelukkig de blauwe vinkjes gewoon uitzetten. Iets wat ik niet doe, omdat ik vind dat WhatsApp geen verplichting is, en mensen maar moeten begrijpen dat ik niet 24/7 op WhatsApp zit.

Hoe? Je kunt natuurlijk gewoon de blauwe vinkjes uitzetten. Je gaat naar Instellingen, Privacy en kunt hier leesbewijzen uitzetten. Dat is hier boven ook te zien op de printscreen.

7. Maak een back-up
Berichten kunnen soms erg belangrijk voor je zijn, en dan ben je bang dat je ze kwijtraakt. Hier hoef je niet langer over in te zitten. WhatsApp maakt een berichtengeschiedenis en hier is makkelijk een back-up van te maken in de cloud.

Hoe? Je kunt er voor kiezen om een automatische iCloud-backup te maken. Je kunt zelf bepalen wanneer, per dag, per week of per maand. Je kunt ook een back-up maken van chats die jij zelf belangrijk vindt. Daarnaast kun je ook de WhatsApp geschiedenis naar je mail toe mailen, zodat je het nog eens terug kunt lezen. ‘Exporteer chat’ moet je aanklikken.

whatsapp-trucs

8. Bellen via WhatsApp
Yes, zoals de meeste van jullie waarschijnlijk al weten kun je tegenwoordig bellen via WhatsApp. Maar hoe? Je kunt in een gesprek rechtsboven op het telefoon icoontje drukken naast de foto van het contactpersoon. Zo bel je heel simpel via WhatsApp. Pas wel op waar en wanneer je belt, want het gaat wel van je MB’s af in plaats van je beltegoed.

whatsapp-trucs

9. WhatsApp op het web
WhatsApp Web, wat een uitvinding! Ik vind het super handig om mijn mobiel te koppelen aan mijn MacBook zodat ik gewoon simpel via mijn laptop kan WhatsAppen. Maar hoe gaat dat? Je kunt de webfunctie activeren door in de Instellingen te drukken op ‘WhatsApp Web’. Vervolgens bezoek je web.whatsapp.com op je computer en scan je de QR-code die op het scherm tevoorschijn komt.

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

10. Data besparen tijdens gesprekken
Bellen via WhatsApp is best handig, maar het kost best veel data. Gelukkig kun je dit dataverbruik op een manier inperken. Maar hoe? Ga naar de Instellingen van gesprekken. Onderin vind je een speciale optie om dataverbruik te verminderen. Let wel op, want er is wel één minpuntje: hierdoor gaat de geluidskwaliteit wel achteruit.

IMG_whatsapp-trucs691 whatsapp-trucs

11. Sla media op en bespaar data
Als je niet veel GB’s per maand hebt, dan wil je natuurlijk waar mogelijk is zoveel mogelijk besparen. Je kunt er gelukkig heel simpel voor zorgen dat alle ontvangen plaatjes via WhatsApp worden opgeslagen en zo weinig data gebruiken.

Hoe? Ga naar de Instellingen, open de chatinstellingen en kiest voor de automatische download-optie. Hier kun je aangeven wanneer media gedownload mag worden. Zo kun je op Wi-Fi tappen als je alleen thuis of op werk plaatjes wil zien.

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

12. Vind een groepschat
Iets wat ik soms erg vervelend vind; je kunt zo snel een groepschat niet vinden.  Je kunt oude chats vinden door personen te zoeken die in deze specifieke chat zitten. Dat is natuurlijk super handig als je een ouder gesprek terug wilt vinden.

Hoe? Druk op een chat en druk vervolgens op de naam van een chatter. Vanaf daar kun je zien in welke groepen je samen zit en kun je er gemakkelijk naar toe.

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

13. Markeer een bericht als ongelezen
Wil je even niet reageren, vergeet je om te reageren, of wil je later reageren? WhatsApp stelt je in staat om een kleine reminder bij een bericht te plaatsen, zodat je onthoud dat je nog op een bericht moet reageren. Hoe? Veeg een chat naar rechts en markeer het bericht als ongelezen. Er verschijnt dan een blauwe stil naast het bericht als herinnering. Op Android moet je het bericht lang ingedrukt houden.

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

14. Stuur iemand een spraakopname 
Soms vind ik het gewoon leuk op een spraakopname te sturen naar mijn vriendinnen. Het is makkelijk, maar ook nog eens super snel. Ik kan dit via mijn iPhone heel simpel doen. Hieronder is hiervan een printscreen te zien. Mocht je geen geluid krijgen op je iPhone maar een applicatiefout probeer dan het volgende: Ga naar instellingen -> privacy. Zorg ervoor dat WhatsApp voor deze functie aanstaat. Naast het balkje waar je je tekst in typt zie je een microfoon. Deze moet je ingedrukt houden tot dat je genoeg hebt gesproken. Wanneer je deze loslaat wordt de spraakopname verzonden naar de ontvanger.

whatsapp-trucs

15. Voorkom dat anderen meelezen met je berichten
WhatsApp wil je soms privé houden, maar als je een bericht binnen krijgt en je hebt je notificaties niet goed ingeschakeld, dan kan iedereen dus meelezen als je mobiel ergens ligt. Maar hoe kun je dit voorkomen? Ga naar de Instellingen voor notificaties en schakel de preview uit. Zo zie je alleen wie het bericht stuurt, maar niet wat diegene stuurt. Je kunt het bericht pas volledig lezen als je deze hebt geopend.

whatsapp-trucs whatsapp-trucs

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben!

Liefs Kimberley

   Verstuur artikel als PDF   

15 Reacties

 1. 18 juli 2016 / 04:59

  Ik ken vrijwel alle tips al. Zelf gebruik ik de laatste tijd de microfoon veel, die je woorden intypt als je praat. Die zit links naast je toetsenbord op je iPhone. Bij een Android toestel moet je deze dictafoon vaak nog inschakelen. Ideaal.

 2. 18 juli 2016 / 06:33

  Handige tips Kim! Sommige wist ik nog niet eens :)

 3. 18 juli 2016 / 06:44

  Voor mij niet echt nieuwe tips, ik gebruik er al heel veel.

 4. 18 juli 2016 / 07:46

  Zitten een paar dingetjes bij die ik nog niet wist, handig! Web whatsapp is echt de uitvinding van het jaar, geweldig.

 5. 18 juli 2016 / 08:23

  Ik kende ze idd al maar heel handig voor mensen die net met whatsapp beginnen! Een fijn lijstje zo alles op een rijtje.

 6. 18 juli 2016 / 08:27

  Wat leuk dat je een paar tips op een rijtje zet! Van sommigen wist ik helemaal niet dat het kon :)

 7. 18 juli 2016 / 09:06

  Hier je in een groep een privé bericht kan sturen wist ik nog niet! Zelf hen ik trouwens al vanaflink het begin de blauwe vinkjes uitgezet. Daarmee zien mensen ook gelijk niet meer hoe laat je voor het laatst online bent geweest. Vind ik prima zo! :)

 8. 18 juli 2016 / 12:58

  Wat een handige tips zitten hier bij 😀

  xoxo
  Dascha

 9. 18 juli 2016 / 15:25

  Leuke tips! Veel kende ik er al. Ik vind vooral Whatsapp Web zo fijn. Ik vond het vroeger altijd zo vervelend om hele verhalen te moeten typen op m’n telefoon. Via de computer/laptop is dat zoveel fijner.

 10. 18 juli 2016 / 19:56

  Web Whatsapp is echt dé uitvinding van het jaar!

 11. 19 juli 2016 / 11:38

  Super handig om te weten! Sommige dingen van die groeps apps wist ik nog niet. -x-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 8