Hoe spaar je geld en hoe doe ik het?

Processed with VSCO with hb1 preset

Sparen.. sparen, sparen, sparen. Iets wat mij is geleerd, wat je moet doen voor de ‘toekomst’. Nu ben ik er misschien niet de beste in, want ik houd er enorm van om een dagje weg te gaan, iets leuks te kopen of buiten de deur een hapje te eten. Maar laten we eerlijk zijn, dat moet je ook gewoon blijven doen. Maar dan wel af en toe natuurlijk, niet te vaak, zodat je ook nog een beetje kunt sparen. Vandaag deel ik graag mijn spaar-trucs op mijn blog.

Houd elke week een spaarpotje bij en snoep hier niet van
Een spaarpot bijhouden is misschien wel de makkelijkste tip die ik kan geven. Niet iedereen kan het, want als je ‘even’ geld nodig hebt, snoep je uit dit potje. Dit doe ik dus niet. Dit potje kun je natuurlijk zowel digitaal hebben -dus op een bankrekening- als in een echt spaarvarken. Hoe doe ik dit precies? Ik spaar elke week het bedrag van welke week het is. Dus dat houdt in dat ik in de eerste week van dit jaar 1 euro opzij zette, en wanneer ik in week 30 ben, dat ik dan 30 euro opzij zet. Dit doe je door tot week 52. Dit betekent dus wel dat je in het begin veel minder hoeft te sparen dan op het einde. Maar dat weet je, dus dan weet je ook precies wat je wel en wat je niet kan doen. Want je moet een bepaald bedrag opzij zetten in een bepaalde week.

Processed with VSCO with hb1 preset

Geen geld meer uitgeven aan onzinnige spullen
Ja, dat is iets wat ik ook heel vaak deed. Dan ging ik winkelen, even langs de Primark, even langs de Hema, even hier langs, even daar langs. Overal hebben ze ontzettend veel leuke spulletjes tegenwoordig, en ik geef toe: ik ben heel erg gevoelig voor ‘troepjes’. Ik wil alles wel graag hebben, want stel je voor dat je het nog eens gaat gebruiken. Of stel je voor dat ik dat kledingstuk ooit eens ga dragen. Ik had dus de dwang om het dan te kopen. Daar ben ik ook vanaf gestapt. Ik moet nu echt voor mezelf de vraag stellen als ik iets leuks zie: ”Kim, heb je dit echt nodig? Hoe vaak ga je dit gebruiken? Heb ik dit item al?” Meestal bedenk ik bij de eerste vraag al dat ik het echt niet nodig heb, dus dan laat ik het liggen. Dit scheelt echt enorm veel geld. Ook al is het maar een item of accessoire van 2 euro, tel het allemaal maar eens bij elkaar op. Het scheelt echt!

Spullen die ik niet meer gebruik of draag verkopen op UW
Als je dan toch spulletjes hebt die je echt niet meer gebruikt, kun je ze gewoon een ‘tweede leven’ geven. 70% van mijn items draag ik niet helemaal af, dus kunne prima nog voor een tweede keer mee. Ik geef heel vaak items weg aan vriendinnen of familieleden, maar sommige items kan ik ook nog prima doorverkopen zodat ik hier ook nog een klein beetje voor krijg en hier weer iets nieuws voor kan kopen. Dit verkopen doe ik meestal via UW, en ik moet zeggen: hier heb ik positieve ervaringen mee. Ik heb al heel veel kopers blij kunnen maken! Mijn items kun je hier shoppen.

Processed with VSCO with hb1 preset

Maak doelen waarvoor je wilt sparen
Want waar een wil is is een weg. Als ik een doel heb, dan wil sparen natuurlijk nog veel beter. Het is leuk om veel op je bankrekening te hebben, maar als je niet weet waar je eigenlijk voor spaart wil het ook niet. Tuurlijk spaar ik een deel voor ‘later’, ‘als ik groot ben’. Maar het helpt voor mij ook om een doel te stellen: voor een vakantie, voor een camera, voor een spelcomputer of voor een designertas bijvoorbeeld.

Koop niet veel en vaak, maar koop direct goed
Dit deed ik vroeger ook: dit shirtje in het roze, blauw, wit en zwart, maar ook in het grijs. Onzin, vind ik dan. Natuurlijk heb ik nog steeds heel veel verschillende items in verschillende kleuren, maar ik koop liever één of twee items gelijk goed, dan dat ik meerdere koop waar ik niet helemaal tevreden over ben. Sneakers is bij mij een goed voorbeeld, ik heb er dan misschien wel veel; maar ik koop altijd alleen sneakers van merken waarvan ik weet dat ze lang mee gaan, ze lekker lopen en mooi zijn. Dan ben ik in mijn geval meestal wel meer geld kwijt in één keer, maar dat heb ik liever dan dat ik telkens weer ‘troep’ koop en continu weer nieuwe items moet aanschaffen.

Processed with VSCO with hb1 preset

Voor mij helpen deze spaar-trucs het beste. Zo kan ik sparen, maar ook gewoon op vakantie, festivals bezoeken of leuke items aanschaffen.

Hoe sparen jullie? Tips zijn welkom, let me know!

Liefs Kimberley

7 Reacties

 1. 21 september 2017 / 04:43

  Inderdaad fijne tips!
  Ik ben ook gevoelig voor troepjes en kleding vaak kopen..
  Zo heb ik gisteren nog nieuwe schoenen ‘snel’ gekocht maar heb toch besloten ze weer terug te brengen. Het is ook veel leuker om zoiets op een leuk moment te kopen!

  Liefs, Nathalie

 2. 21 september 2017 / 05:06

  Wat een leuke idee met de weeknummers!

 3. 21 september 2017 / 06:57

  Wat een fijne tips, ik spaar de laatste jaren steeds beter. Ook ben ik meer bewust geworden van kwaliteit boven kwantiteit shoppen.
  Liefs,
  Evelien

 4. 21 september 2017 / 09:56

  Handige tips! Vooral de eerste, het geld opzij zetten van de week. Leuk! Zelf probeer ik 100 euro per maand opzij te zetten. Tot nu toe werkt dat prima voor mij. Maar inderdaad, minder troepjes kopen. Dat moet ik echt afleren hihi.

 5. 21 september 2017 / 17:39

  Ik spaar eigenlijk heel eenvoudig. Wat voor mij werkt is gelijk als mijn geld binnenkomt het bedrag wat ik wil sparen opzij zetten. Daarna houd je over wat je kan besteden.

 6. 22 september 2017 / 09:18

  Fijne tips! Ikzelf werk momenteel natuurlijk niet en helaas gaat er bij mij alleen maar geld af (OV-abonnement, schoolgeld, telefoonabonnement), waardoor ik aardig op de kosten moet letten). Gelukkig lukt het me vrij goed om te overwegen waar ik mijn geld wel en niet aan uitgeef, en hoop ik uiteraard over iets meer dan een halfjaartje te werken en alle schade in te halen!

 7. 27 september 2017 / 01:17

  Goede tips! Op het moment spaar ik wel een beetje, maar niet echt zoals ik spaarde toen ik nog in NL was. Toen had ik ook echt een doel en dat is toch wel mijn nummer 1 tip: weet waarvoor je spaart. Wat toen ook erg hielp was boodschappen doen voor meerdere dagen, geen contant geld op zak hebben en meteen na salaris een groot deel op mijn spaarrekening zetten. Alles wat ik over hield, daar moest ik het mee doen van mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = 1